ŠOK: Poglejte, koliko bodo po novem stale cigarete! DRASTIČNA podražitev..

V Nemčiji se obeta nov zakon, kjer bodo drastično povišali ceno zavojčka cigaret, kot smo uspeli ugotoviti, o podobnem povišanju razmišljajo tudi v Sloveniji, nismo pa uspeli ugotoviti, če bo znesek enak.

V Sloveniji smo že navajeni da se iz leta v leto močno dražijo tobačni izdelki, za škatlico cigaret je potrebno plačati že 4 evre ali več tudi pri nas.

Nemški kadilci pa bodo morali plačevati tudi še posebne stroške, z nakupom vsakega zavojčka cigaret, z namenom da bi uredili visoke stroške zdravljenja.

 

Vir: Facebook

Približno 2,50 evra bi stala vsaka škatla poleg tega, da bi imeli nadzor nad visoko posledično škodo. 

Za razliko od davka na tobak, ki se je do sedaj uporabljal le za krpanje splošnih proračunskih lukenj, bi ta denar lahko prišel neposredno v sistem zdravstvenega varstva.

V Nemčiji nastane zaradi kajenja okoli 35 milijard evrov stroškov (od leta 2012), kadilci pa trpijo tudi zaradi tumorjev in različnih kardiovaskularnih problemov, kar pa zavarovalnico in državo stane ogromno denarja.

Po nemških izračunih naj bi kadilec stal delodajalca približno 2000 evrov na leto.

Davek na tobak (okoli 14 milijard evrov) sam ne more nadomestiti teh ogromnih stroškov.

Medtem ko je promet industrije cigaret 25 milijard evrov, ti stroški presegajo 50 milijard evrov v sistemu socialne varnosti.

 

Vir: Facebook

Da bi lahko kompenzirali tudi izdatke za izgubo dela in izgubo produktivnosti kadilcev, bi moral paket cigaret po novem stati kar 11,30 EUR.

Glede na to, da so pri nas več kot 5 krat manjše plače, kot v Nemčiji bi takšna podražitev verjetno dokončno zaustavila prodajo cigaret v Sloveniji.

Država s tem veliko služi, tako da dvomimo, da se bo tudi pri nas zgodilo kaj takega..

Delimo naprej, opozorimo kadilce, čas je da opustite to nevarno razvado.

 

Komentarji

Napiši komentar
  1. 22. 5. 2018 ob 21:26 Dave

    5 krat večje plače imajo v nemčiji haha kaj je to primerjava med slovenskim pekom in nemškim ingenirjem?

Poglej si še

Na naslovnico

Slovenska legenda napisala pismo Goranu Dragiću - nekaj kar morate prebrati! 😉

21.09.2017

Poklon do neba! Goran Dragić je bil več kot zasluženo MVP letošnjega Evropskega prvenstva v košarki. Naši fantje so si zaslu

Moški je namestil skrite kamere, ker je mislil, da njegova čistilka počne nekaj čudnega v njegovem stanovanju...

13.01.2017

Le kaj je počela? Moški je zaradi velikega števila potovanj najel svojo hišno pomočnico. Dobil je občutek, da se njegova s

Pred spanjem je posnel tole fotografijo. Ampak naslednje jutro tega ni pričakoval!

03.12.2016

Večer pred spanjem posnel fotografijo. Ko je vstaj zjutraj... Zima je tu in že kar nekaj časa se sprašujemo, ali bo letos bolj mrzla k

V 90-ih je praznila ulice: Tako izgleda ESMERALDA danes!

12.09.2016

Ko je bila na sporedu Esmeralda, se je življenje za večino ljudi ustavilo! Leticia Calderon je bila glavna igralka v seriji Esmeralda, ki je v 9

Odvrgel je smeti v gozd in odšel. To kar se je zgodilo nato, si ni mogel misliti prav nihče

19.12.2016

Moški je šel na sprehod po gozdu, da bi užival v čistosti zraka in okolja. Nekaj časa je hodil, ko je zagledal čuden tovornjak.

40 letna nevesta je pustila prazen stol za svojega mrtvega sina. Ko boste videli kdo je prisoten na ceremoniji, ne boste mogli zadržati svojih solz

19.07.2017

Dve leti nazaj, je Becky Turney iz Aljaske doživela največjo nočno moro, ki jo lahko preživi mati. Umrl ji je sin Triton pri 19 letih starosti. K

X
PRIDRUŽI SE NAM!