V ŽIVO!
Luka Tale velika slika,je bilo nekaj časa nazaj,da ta fantek ni oče njenega otroka,kar je pokazal DNK test,ker je imela še druge fante.
majda nikakor zapor si zasluži in naj ostane tam kamor tudi spada
IVANA Plemenitost v razumu lahko damo svojim otrokom že s spočetjem, nadgradomo z načinom življenja kot dober zgled in oba starša in kvalitetna šola so luč, v katero smer bi bilo treba kreniti mlademu človeku. G.Kean Reeves nam je dal to temo v poduk. Hvala.
stevo KAKO KUPITI modriček?
nada celo življenje uživam in kuham na svinski masti, ocvirki, mmmm, na sto kil sem pojedla špeha, sama sem naredila salam suhih na tisoče, normalno nisem vse sama pojedla, vratnikov, šunk ne štejem, to le moja hrana, svežih kupljenih zelo malo zaužijem , pa moram potrkat, če bi bila domača svinjina tako škodljiva, bi bila že zdavnaj na onem....... ampak, da se razumemo, tako jem in uživam že celo življennje, to je preko 60 let.
Marija Pozdravljeni, zgodba ima 2 plati. Večina Slovencev ne loči med poklicnimi gasilci (ki imajo vsako minuto plačano, in to prekleto dobro) ter prostovoljnimi gasilci, brez katerih bi bila situacija žledoloma in drugih ujm praktično neobvladljiva in vse delajo zastonj! Je novinar vprašal, kolikšno neto izplačilo dobijo? 5. stopnja izobrazbe, 3 dnevi na teden delajo (2krat dnevna, enkrat ponoči, ko je statistično najmanj intervencij in lahko spijo)....neto izplačila pa od 1400 eur navzgor! Vprašajte se, koliko pa dobijo s primerno izobrazbo in bistveno zahtevnejšim delom policisti, reševlaci..itd? Pa ostali zaposleni v javni upravi? Preverite koliko intervencij med temi 350 je dejansko intervencij in ne iskanje ključev, pa denarnic po jaških, pa druge neumnosti, ki jih kar beležijo pod intervencije samo zato, da lahko takole jokcajo koliko dela imajo. Za đžabe so vam tile 14 gasilci, ker niti večjega požara ne bi mogli pogasiti, če ne bi SLovenija imela prostovoljnih gasilcev, ki vse delajo zastonj in dejansko rešujejo vse, kar je bilo naštetega v prispevku. Pa nimajo 13 dodatkov na plačo, kot poklicni! LP
Greti Njega pretepsti in za vedno prepoved gojenja živali.
Jožica Njega bi bilo treba tako pretepati,ne pa živali!
Robi G. Marija sploh nevem kako bi komentiral tale vaš komentar. Kakor to da ste podn od podna. Sem gasilec ki sloni na obeh dveh bregovih. Prostovoljni in poklicni, tako da natančno vem kako stoji situacija. Sploh pa ne vem od kod vam podatek da gasilec zasluži 1400€ neto če pa je bruto plača gasilca z nazivom vodja skupine in z vsemi napredovanji 1680€ bruto to se pravi cca 1050€ neto. Prav tako pa tudi vam g. Martin glede na to da ste napisali da ste prostovoljni gasilec in se pridružujete mišljenju te gospe, vam lahko samo to rečem da v vašem telesu ni niti kanček gasilstva da tako mislite o svojih sotrpinih, ki pač opravljajo ta poklic. Lahko vam zagotovim, da je v slovenij 75% - 80% poicnih gasilcev prav tako prostovoljnih v svojih matičnih društvih, kjer prenašajo znanje in izkušnje na svoje kolege. Tako da gospa M. in gospod M. malo si počistita svoj razum in mišljenje. Z vsem spoštovanje Lp
Martin Sem tudi sam prostovoljni gasilec in se popolnoma strinjam z Marijo.

Napadajo Slovenca, ki je delavcem dal proste nedelje! Poglejte kaj jim je odgovoril…

Redko zasledimo takšne zgodbe.

Na socialnih omrežjih je v zadnjih dneh Slovenijo obkrožil zapis enega redkih dobrih delodajalcev, ki se je svojim zaposlenim odločil dati proste nedelje in vse praznike.

Ker se ukvarja s turizmom so ga nekateri začeli celo napadati, saj njegove poteze ne odobravajo.

Bil je deležen številnih kritik, sedaj pa je pripravil dolg zapis, v katerem je svojo potezo obrazložil.

Njegove besede bi si morala prebrati vsa Slovenija, zato jih delimo naprej.

Gre za gostilno Vovko iz Rateža pri Novem Mestu. Če se boste kaj tam potikali, jo dajte obiskati. Deležni boste odlične postrežbe in prijaznega osebja.

 

Zapis Roka Vovka, lastnika gostilne Vovko objavljamo v celoti:

"Spoštovane goste obveščamo, da smo se v Gostilni Vovko odločili še za eno spremembo in sicer za spremembo delovnega časa.

Gostilno zaprli ob nedeljah in vseh praznikih, odprli pa bomo ob ponedeljkih, ko je delo bolj umirjeno.

Večina gostov, ki spoštuje naše delo, to odločitev pozdravlja, vseeno pa bi rad napisal nekaj besed za tiste, ki morda te odločitve ne razumejo.

 

Vir: Facebook

 

Namreč, pojavlja se vprašanje:”Kaj pa je temu malemu Vovkotu? Ob nedeljah in praznikih pa gostinci vseeno najbolje zaslužijo! Ja, lahko se gre frajerja, ko so mu starši vse postavili”.

Takih in drugačnih teorij sem že vajen, tudi koža je postala sčasoma tako trda, kot na nogah. O nedeljskem in prazničnem zaslužku bi lahko razpravljal, pa raje ne.

Gre za to, da smo pravočasno ugotovili, da s takim tempom v gostilni, kjer se trudimo za naše goste in kjer se trudimo s kuharijo, enostavno ne gre več.

Zato sprememba. Z ženo naše delavce ceniva in spoštujeva, spoštovanja do njih učiva tudi najinih otrok.

Ker sva oba navajena trdega dela, veva, kako naporno je delo kuharja, natakarja ali pa pomivalke. Nedeljski in praznični tempo počasi ubija delavce.

Tega se zavedamo, vem, da se tega zaveda tudi večina mojih bližnjih gostinskih kolegov.

Vprašanje je le, če imaš jajca za to in nekaj ukreneš. Kolega Marko Pavčnik je to naredil, pa še kdo drug.


 

Tisti, ki ne bodo ničesar ukrenili, bodo prej ali slej pregoreli. Potem je prepozno.

Osnova gostilne kot je naša, je družina. Družina je prvo podjetje, potem gostilna. Ker brez družine ni uspeha v gostilni.

Brez podpore družine, delo v gostinstvu nima smisla. Vendar si je treba delo prilagoditi tako, da je družina zadovoljna.

Osebno si želiva, da najini otroci vedo, da je gostinstvo težak posel, vendar si lahko privoščiš tudi prostih dni, greš lahko na smučanje, na morje ali v hribe.

V teh časih je to zelo pomembno. Upam, da se kasneje kdo od otrok odloči za nadaljevanje družinske tradicije, ne bom pa jezen, če bo obratno. Silil ne bom nikogar.

 

Vir: Facebook

Gostinski delavci so pod velikim pritiskom.

Delo, predvsem v kuhinji je zelo naporno, visoke temperature, težke posode, pritisk, ki ga čutijo ob velikem številu naročil, je naporen. 

Mi smo temu pritisku začeli izogibati že pred časom, z zaprtjem ob nedeljah in praznikih je narejen dodaten korak.

Klima v podjetju je zelo pomembna. Zato sem ponosen na najine sodelavce, ponosen sem na Manco, da nam uspeva ohranjati prijetno delovno okolje.

To ne pomeni, da ne pride do konfliktov. Seveda občasno prihaja, vendar je občutek dobre klime neprecenljiv.

Naši sodelavci so zelo delavni in pomembno je, da bodo v službi tudi zadovoljni.

S spremembami smo se začeli ukvarjati pred nekaj leti. Korak po korak. In čutimo, da delamo pravilno.


 

Ker danes opažam, da nekateri gostinski kolegii ne premorejo moči, da storijo spremembo in vztrajajo na načinu dela izpred 20 ali 30 let.

Ker jih je strah, kaj se bo zgodilo? Nič takega, kar ne bi zmogli. Ker najhujše se Vam dogaja sedaj, ko ne ukrenete ničesar.

S tem ne delate usluge sebi, ne sodelavcem. Dragi kolegi, lažje vam bo, če boste že danes začeli s spremembami!

Gostje? Seveda, bodo nekateri nezadovoljni, vendar vsi tisti, ki spoštujejo in cenijo naše delo, pozdravljajo te odločitve.

Kdo pa si želi gledati tečnega in nejevoljnega gostilničarja? Normalen človek že ne.

Tistim, ki pa uživajo in se naslajajo ob tem, ko gledajo gostinca, da se muči, pa se je bolje izogniti.

Še nekaj, dragi kolegi, ob spremembah se dogaja to, da se najprej ljudje čudijo, od kje imaš jajca za spremembe?

Če se ne boste spoštovali sami, vas tudi drugi ne bodo. Posledično pa tudi vaše delo ne bo spoštovano.

Gostom je treba na nek primeren način pokazati, da spoštujemo naše delo in da spoštujemo naše zaposlene.

Dober natakar ni butler, ampak je spoštovan gospod, ki bo poskrbel, da boste gostje v restavracijah in gostilnah zadovoljni.Rezervacije?

 

Vir: Facebook

 

Rezervacije so v gostinstvu pomembne. O tem se je že dosti pisalo. Zaradi nerazumevanja nekaterih gostov, bi ponovil, zakaj vztrajamo pri rezervacijah.

Ker je organizacija in razporeditev našega dela zelo pomembna.

Če želimo, da ima rezultat našega dela efekt, je organizacija zelo pomembna.

Res je, da imamo na vhodu napisano OBVEZNE REZERVACIJE. To pa ne pomeni, da ne vzamemo “gostov padalcev”.

Če ni pretiranega dela, jih vzamemo. Če opazimo, da naša ekipa pri 20 zahtevnih gostih, ki so takrat v gostilni, lahko “zaplava”, potem si dovolimo, da gostov brez rezervacije ne sprejmemo.

S tem ohranjamo kakovost našega dela, obenem pa imamo nadzor nad dogajanjem v hiši.

Ne želimo si delati na “hojladri, hojladra”. Kot včasih rečem, nismo pogruntali tople vode.

Če to uspeva v Italiji, Avstriji, Franciji, Nemčiji in še kje v razvitem svetu, ne vem, zakaj ne bi v Sloveniji.

Le pričeti je treba. Res, da je pri nas težje, vendar dragi gostinci, začeti je treba, ja!


Gostinci moramo svoje goste počasi navajati na rezervacije. Poslovni svet že to sprejema, ostali pa gredo za njimi.

Gost včasih ne razume, zakaj skupina 8 ljudi ne more jesti v tvoji gostilni, če pa vidijo, da je tam zadaj še nekaj prostih miz.

Ja, res je, še nekaj prostih miz je tam, vendar mi s sodelavci ne zmoremo več, kot to, da delamo. Nismo roboti.

Gostinski delavci smo osebe, ki imajo čustva, ki imajo glavo, ki naporno delajo, zato bo v Sloveniji potrebno razumeti, zakaj kronično primanjkuje osebja.

Zato, ker je delo zelo zelo naporno, poklic pa ni spoštljiv.

Obstajajo ljudje, ki ga spoštujejo, vendar obstaja še velika večina ljudi, ki misli, da je gostinski delavec v bistvu servis, ki mora poskrbeti, da gost takoj dobi svojo kavo, da gost takoj dobi svojo jed.

Če nimate časa za kavo, je raje ne pijte. Če nimate časa za kosilo, potem raje zavijte v restavracijo s hitro prehrano ali pa na bencinsko črpalko, saj boste s tem najhitreje potešili “lakoto”.

So gostilne in so Gostilne.

Potrebno po razločiti, kdaj je primeren trenutek za obisk restavracije s hitro prehrano, menze, restavracije, kjer strežejo hitre obroke (malice), kdaj pa zavijemo v gostilne, kjer vas strežejo tako, kot je nekoč opisal Ivo Andrić.

Alkohol, droge? Ja, ta je danes prisoten na eni in drugi strani šanka ali kuhinje.

Mnogo gostinskih delavcev posega po njih, da premorejo pritisk. Ker nimajo prostih dni, da bi lahko odšli v hribe, ali pa bi se sproščali drugače.

Prosti dnevi so pomembni! Opažam, da mnogi gostinski kolegi in vinarji, ki stremijo k “uspehu”, na tej poti preskočijo nekatera poglavja, ki se jim reče, odnos v družini, odnos v podjetju.

Ker so zaslepljeni z “uspehom”. Da bodo v medijih, da bodo prepoznavni.

Tistim, ki so do uspeha prišli s trdim delom, se bo zgodilo, da bodo tako ali drugače prišli v medije.

 

Vir: Facebook

 

Ne razumem tistih, ki se hvalijo s tem, koliko letalskih kart so kupili prejšnje leto. Koliko sejmov so obiskali?

Na kolikih odprtih kuhinjah so bili? Ne razumem jih, saj pri nas ne premoremo toliko delovne moči, da bi bili na vseh koncih.

Dan ima le 24 ur, teden le 7 dni. Ob takem tempu, ki si ga zadajo nekateri, bi nama zmanjkalo časa za družino in za naju.

Zato si postavimo meje. Ker lažje funkcioniramo. Ker svojo družino vprašam, če so srečni in zadovoljni.

Ker to šteje največ. Ne pa število letalskih kart, število pojavljanj v časopisih, in še kaj. Iskreno mislim, da je v veliko primerih to polnjenje svojega ega.

Okoli njih pa pogorišče. Pa naj mi nekateri ne zamerijo, morda nisem mislil na njih.

V Gostilni Vovko svoj čas za goste odmerimo v gostilni. Smo majhna ekipa, zato nimamo časa hoditi na vse dogodke, na katere nas vabijo.
Ker razmišljamo o tem, da ne bi pregoreli, saj bomo morali čez dvajset let še vedno delati na Ratežu. Ta gostilna je tu že 41 let. In upam, da bo še dolgo.

Gostinstvo v Sloveniji? Gostinstvo v Sloveniji je na velikem razpotju.


Po mojem mnenju se bodo v letu ali dveh morale zgoditi velike spremembe, kar se tiče urnikov, cen, gostinske kulture, odnos med gostinci….

Tisti, ki ste v gostinstvu s srcem in glavo, že veste, kaj govorim. Pri nas se prilagajamo prihodnosti, ker ostati v preteklosti nima smisla. So pa spremembe v začetku vedno zahtevne.

Oče mi je 14 dni pred smrtjo rekel v bolnišnici: “Rok, “merkajta” z Manco nase in na otroke.

Ne delajta enako, kot sva midva z Marino (mojo pokojno mamo).

To mi je izrekel človek, ki je bil velik garač. Vedel je, da ne delata prav, ampak nista mogla iz svoje kože.

S temi besedami mi je naredil veliko uslugo. Brez slabe vesti zapiramo nedelje. Vse tiste, ki jim to ne bo všeč, pa vabim, da za dan ali dva postanete naš sodelavec.

Vsem tistim, ki boste našo odločitev razumeli, se zahvaljujem, tiste, ki pa jim bo to povzročalo nejevoljo, pa vabim, da za dan ali dva postanete naš sodelavec.

Vem, da bo ob mojem zapisu nekaj ljudi jeznih, vendar sem zapisal iskreno, kar mislim, saj smo iskreni tudi pri svojem delu in doma."
 
Avtor: Rok Vovko
 
Se tudi vi strinjate z njegovimi besedami? Delimo ta prispevek naprej, podprimo dobrega delodajalca in pokažimo ostalim, kako je potrebno svojo delovno silo spoštovati in ceniti..
 

 

 

 

 

Komentarji

Napiši komentar
  1. 13. 8. 2018 ob 17:00 International Piknik Center PRI JURJU

    Tudi mi bomo počasi morali imeti zaprto za en dan.. ker preprodto ne zmoremo več! Smo preutrujeni, zgarani,premalo personala, itd itd bi še lahko našteval. preprosto nemoreš več...

  2. 13. 8. 2018 ob 17:19 zvonko vučak

    vsa čast,tebi in tvoji družini l.p natakar iz Nove gorice

  3. 14. 8. 2018 ob 8:54 Suzana

    Globoko spoštovanje!!

  4. 14. 8. 2018 ob 11:52 Nataša

    Tudi v Velenju je nekaj gostiln,ki so ob nedeljah in praznikih zaprti.in podpiram to!BRAVO!

  5. 14. 8. 2018 ob 15:31 Polonca

    Bravo,res je tudi mi natakarji lahko pregorimo.In potem ti nekdo rece zakaj si pa izbral tak poklic?

  6. 14. 8. 2018 ob 23:08 marjeta

    Zelo globoko spoštovanje.Z več letno izkušnjo v tujini kod obrtnica sem izgorela v gostinstvo,in tako rekoč lokal zaprla za zmeraj.

  7. 14. 8. 2018 ob 23:17 pristaniska 7

    ... hmmm, che delauce tudi dobro placa. Chestitam!

  8. 16. 8. 2018 ob 14:59 Marjan Stampalija

    Hvale vredno dejanje - poklon ; komentar podajam kot gost gostinskih objektov in soglasam z vami

  9. 16. 8. 2018 ob 15:31 Zoran

    Vsa čast razumnemu gospodarlu in vsem delavcem! Lp Zoran

  10. 17. 8. 2018 ob 22:26 md

    Pa sem že mislila ,da nas bo požrešnost požrla,Bravo.

  11. 18. 8. 2018 ob 15:07 Jožica

    Vsaka čast... Zelo malo je takšnih delodajalcev... Kapo dol😊

  12. 19. 8. 2018 ob 19:18 Milorad

    Zelooo podpiram Tudi jaz sem delodajalec in me zelo jezijo novodobni menadžeri ki nosijo v roki “digitron” in jim je vsa pamet v njemu

  13. 17. 10. 2018 ob 0:31 Patricija

    Moj poklon gospod Rok Vovko.Jaz sem po 26 letih delovne dobe v gostinstvu pregorela in zbolela.Celo moj delodajalec je zahteval izvide specialista,ki mu jih seveda nisem predložila.Delali smo celo pod nadzorom kamere na zvok.Šef je poslušal in še posluša kar se gostje in zaposleni pogovarjajo.Še danes ko pridem kamorkoli v kafič ali restavracijo nisem sproščena,še vedno imam občutek da sem pod nadzorom.Nekdo bo sedaj rekel: ja zakaj pa ga ne prijavijo zaposleni?! Mislim da tisti ki delate v gostinstvu boste razumeli brez razlage.Takim gostincem kot pa je g.Vovko pa podelit medaljo.

  14. 17. 10. 2018 ob 9:47 Nina

    Pohvalno. Kapo dol..

  15. 18. 10. 2018 ob 16:26 Klavdija

    Podpiram. Očitno še veliko ljudi ni spoznalo tega, da ni vse samo denar, ampak da so tudi druge vrednote bolj pomembne. Vsak bi moral stopiti en korak nazaj in se naravnati v pravo smer.

  16. 20. 10. 2018 ob 18:18 R.S.

    Občudovanja vredno. In ja , vse je res kar je zapisano, tudi gostinci smo samo ljudje. Bravo za to odločitev.

  17. 22. 10. 2018 ob 9:19 Jože

    Človek z dušo

  18. 30. 11. 2018 ob 0:27 Dora

    Nedelja je Gospodov dan, deni vse skrbi na stran; kjer se dela vse nedelje, tam se sreča mimo pelje. Naj se ustavi pri vas! Čestitke!

  19. 20. 1. 2019 ob 18:53 Tonč

    Eni toliko garajo , da še prahu nimajo časa pobrisati......potem pa pregorijo

Poglej si še

Na naslovnico

Čudovita metoda, ki bo obnovila vaše zdravje zob in snežno beli nasmeh. Stane le nekaj centov!

17.06.2017

Obloge bodo izginile kot bi mignil! Oralno zdravje je neverjetno pomembno za naše zdravje. Uničili bomo naše bakterije v ustih. Pr

Ustrelil je posiljevalca svoje hčerke in dobil 40 let zapora. Ne boste mogli verjeti, kaj se je nato zgodilo!

28.02.2017

Ni se mogel sprijazniti, da je bil moški, ki je posilil njegovo 8 letno hčerko na prostosti. Julia Maynor je skozi njena mladostni&scaron

Med in kumina - najbolj močan antibiotik iz narave na svetu, niti zdravniki ne znajo pojasniti!

22.10.2018

Se spomnite, ko so govorili, da je med zdravilen, da pomaga pri bolezni? Če dodate še eno sestavino... Ljudje ga pogosto uporabljajo v kuhin

Miniaturni heroj. Tale deček ima 7 mesecev in je tako majhen, da nosi obleko za lutke in igrače

22.11.2016

Star je 7 mesecev in tehta le 450 gramov. A kaj je največje? Njegovo srce Matthew Riddle se je rodil pri 7 mesecih. Tehtal je le 450g. Po

Tale filmski igralec je dolgo držal skrivnost. Le po njegovi smrti je prišla resnica na dan

23.09.2016

Ne boste verjeli kaj je naredil Paul Walker. Kyle Upham je dolgo časa služboval v Ameriški vojski. Leta 2004 so ga razpustili. Ni dela

Moški je zapustil ženo in šest svojih otrok - 3 mesece pozneje je mamica odkrila neverjetno presenečenje v avtomobilu

23.06.2018

Življenje ni vedno posuto z rožicami. Večinokrat je v bistvu še kako težko. Morda do sedaj še niste dosegli bolečega trenutka ampak

X
PRIDRUŽI SE NAM!