VAPE oz. elektronska cigareta povečuje možnost za nastanek kapi in srčnega napada!

Ljudje, ki uporabljajo VAPE imajo večje možnosti za možgansko, srčno kap ali bolezen srca, pravi študija. 

Ljudje, ki uporabljajo e-cigarete imajo torej:

- 71% večje možnosti za kap

- 59% več možnosti za srčni napad ali angino

- 40% možnosti za srčno bolezen.

 

Elektronska cigareta uporabniku omogoča vdihavanje nikotina, arom in drugih snovi.
 
S segrevanjem tekočine, ki je v elektronski cigareti, nastaja aerosol (viden kot fina meglica), ki ga uporabnik vdihuje.

Elektronska cigareta je novejši izdelek, ki je na trgu okoli 10 let.

 

VIr: Facebook

 

Na svetu obstaja skoraj 470 različnih blagovnih znamk elektronskih cigaret, ki so zasnovane in izdelane na različne načine, kar vpliva na njihove značilnosti, varnost in potencialno strupenost.

Zato ni možno podajati splošnih ugotovitev glede vsebnosti, kakovosti in drugih značilnosti, ki bi veljale za vse elektronske cigarete.

Elektronske cigarete vsebujejo zdravju škodljive snovi, varnost njihove dolgoročne uporabe ni znana, zato ne moremo trditi, da so varne za zdravje.

Ena od glavnih sestavin tekočine in aerosola elektronskih cigaret je nikotin.

Ta lahko uporabnika zasvoji in ima škodljive učinke na zdravje.

Med nosečnostjo lahko privede do prezgodnjega poroda in mrtvorojenosti ter je verjetno glavni posrednik škodljivih učinkov na razvoj pljuč pri še nerojenem otroku.

Ima škodljive učinke na razvoj možganov pri še nerojenem otroku in mladostniku ter lahko privede do trajnih škodljivih vplivov na kognitivne (miselne) sposobnosti.

Zaužitje večje količine nikotina naenkrat je lahko vzrok zastrupitve in tudi smrti.

Med glavnimi sestavinami tekočine in aerosola še vlažilci in različne arome, učinki dolgotrajnega vdihavanja vlažilcev ali arom pa na zdravje niso znani.

Znano pa je, da vlažilca, ki ju vsebujejo elektronske cigarete, pri kratkotrajni uporabi lahko dražita oči in dihala, predvsem pri občutljivih posameznikih ali tistih z boleznimi dihal.

V tekočini in aerosolu elektronskih cigaret so našli tudi rakotvorne, dražilne in strupene snovi, njihova vsebnost je v različnih elektronskih cigaretah različna.


V primerjavi s tobačnim dimom je koncentracija teh snovi v aerosolu elektronskih cigaret sicer nižja.

Aerosol elektronskih cigaret tako kot tobačni dim vsebuje tudi različne delce, ki prav tako škodujejo zdravju.

Aerosol elektronskih cigaret vsebuje podobno število in velikost delcev kot tobačni dim.

 

Povečano tveganje za zdravje povezano z uporabo e-cigaret, so Paul Ndunda in njegovi sodelavci zaznali tudi po upoštevanju drugih dejavnikov tveganja; starost, prekomerna telesna teža in diabetes.

 "V primerjavi z neuporabniki so bili uporabniki e-cigaret mlajši, imeli so nižji indeks telesne mase in nižjo stopnjo sladkorne bolezni,"  je pojasnil vodilni raziskovalec. 

Sicer je v raziskavi sodelovalo 66 800 rednih uporabnikov e-cigaret, ki so jih primerjali s približno 344 tisoč ljudi, ki nikoli niso poskusili teh naprav.


Komentarji

Napiši komentar
 1. 14. 2. 2019 ob 0:04 X

  Prosim da naselednič prilagodite naslov temi in ne pisat v naslov brezveznih stvari...

 2. 14. 2. 2019 ob 20:27 vejper

  Pa kje pobirate te bedarije, napisane brez kakršne koli relevantne znanstvene podlage?? Slabši ste od Slovenskih novic :-(

 3. 14. 2. 2019 ob 20:41 megadrek.si

  Pa vi ste totalni kreteni. Vlečete neke podatke in statistike, ki so izvzeta iz konteksta raziskav zato da lahko ustvarjate lažne senzacionalne novice. Lahko bi se naučili preprostega citiranja raziskav, ki jih navajate vendar niste kompetentni narediti niti tega. Vaše novice so rezultat zaposljevanja nesposobnih piscev teh novic, da privedejo čim več dobička in klikov na vašo stran. Sram vas je lahko.

 4. 15. 2. 2019 ob 23:04 Internist

  Kot doktor vam sporocam da tako bedastega clanka se nisem prebral..kdo pise take neumnosti? Na vasem mestu bi avtorja tega neresnicnega skropucala na mestu odpustil.

 5. 13. 4. 2019 ob 10:33 Robert

  Prej sem 25 let kadil zdaj vejpam parim ze 5 leto in se pocutim odlicno ne pisite buc ce nimate pojma

 6. 14. 4. 2019 ob 14:25 Avtor clanka ki je idiot

  Avtor tega članka nima niti mal pojma kaj sploh piše prosim da naslednič če se že odločite pisat take članke uporabite google/wikipedijo in podobne zadeve in najdete prave podatke in spišete resnico me sranje...

 7. 18. 4. 2019 ob 22:54 Gaber

  Vir?????Raziskava????? Kje???? Avtor tega članka?????? Kdaj????

Poglej si še

Na naslovnico

Sosedo je opozoril, da iz njene hiše prihajajo grozni kriki - Poglejte si, kaj je kamera posnela, ko jo je skrila v hiši!

04.09.2018

Hčerka je najela medicinsko sestro, da bi olajšala življenje svoji 94 letni babici. Sama ni mogla biti neprestano pri babici, ki je trpela

Moški je zapustil ženo in šest svojih otrok - 3 mesece pozneje je mamica odkrila neverjetno presenečenje v avtomobilu

23.06.2018

Življenje ni vedno posuto z rožicami. Večinokrat je v bistvu še kako težko. Morda do sedaj še niste dosegli bolečega trenutka ampak

19 ljudi, ki so preživeli udarec strele! :O Poglejte si, kaj strela naredi z našim telesom...

15.08.2018

Možnosti da nas zadane strela so 1:300.000. 90% ljudi je preživelo, ko jih je zadela strela, res pa je, da jim je pustila posledice, ki so naravnos

Tale zvarek naredi, da iz vaših pljuč odstrani grd kašelj in pekoč občutek. In le v eni noči. Recept je tudi za otroke.

22.09.2016

Pozabite agresivna zdravila. Tole lahko naredite doma! Prehladi so manjše bolezni, ki pa so prav tako še kako nadležne. Mnogo j

Tale filmski igralec je dolgo držal skrivnost. Le po njegovi smrti je prišla resnica na dan

23.09.2016

Ne boste verjeli kaj je naredil Paul Walker. Kyle Upham je dolgo časa služboval v Ameriški vojski. Leta 2004 so ga razpustili. Ni dela

13 skrivnih kombinacij na tipkovnici, ki jih rabite, a jih ne poznate

31.12.2017

Tipka WIN je lahko magična! Mnogi ljudje mislijo, da tipka "WIN" odpre le "Start" meni. Windows od leta 1985 uporablja več 100 milijonov oseb na

X
PRIDRUŽI SE NAM!