Slovenski glasbenik razžalostil Slovenijo s svojim ganljivim zapisom o svojem bolnem otroku =/

Ne moremo si niti predstavljati, kako zelo težko postane staršem, ko izvedo, da je njihov otrok bolan.

Slovenski glasbenik Gregor Bezenšek oz. bolj poznan kot SoulGreg artist, je razkril, kakšno nočno moro preživlja.

Njegov malček ima namreč hudo bolezen, za katero ni zdravljenja ali zdravila.

SoulGreg, se je odločil, da bo napisal zapis, ki ga bo na socialnih omrežjih tudi delil.

Pa si ga preberimo:

"Danes glasno izražam svojo podporo vsem otrokom z redko boleznijo ter globoko spoštovanje vsem njihovim staršem.

Staršem zato, ker nega teh otrok predstavlja skrajnost človeškega napora, tako čustvenega, psihičnega, kot fizičnega.

Zato so zame heroji tako ti mali borci, kot njihovi srčni starši.

Vir: Facebook

Z mojo Nino sva v tem svetu že več kot dve leti, najin preljubi Viljem Julijan ima eno najbolj krutih redkih bolezni, ki za nas pomeni nemočno spremljanje njegovega počasnega umiranja v naročju lastnega doma.

Nemalokrat lahko beremo o tem, da naši mali borci, ki imajo težke redke bolezni, potrebujejo 24-urno nego in oskrbo. KAJ PA TE BESEDE RES POMENIJO V PRAKSI?

Danes, ko so pozvonili na naša vrata srčni ljudje iz cele Slovenije, ki so v podporo malim borcem sodelovali na pohodu z rdečimi baloni, sem začutil hvaležnost za podporo ter hkrati dolžnost, da z vami delim, kaj pomeni 24-urna nega najinega fantka, da bo še bolj jasno, zakaj ti otroci in njihovi starši potrebujejo podporo.

Z Nino Viljemu Julijanu dajeva »paliativno nego«, kar pomeni, da imava pred sabo otroka, ki umira in ga nihče ne more pozdraviti, lahko samo poskrbiva zanj po najboljših močeh, mu dava vso ljubezen in nežnost ter mu po najboljših močeh olajšava sleherni dan.

Lahko si predstavljate, da je že iz čustvenega in psihičnega vidika takšna naloga za starša nekaj najbolj zahtevnega na tem svetu, saj imamo vsi starši svoje otroke neskončno radi.


Naš dan, ki ga ne deliva več na »dan« in »noč«, saj je potrebno za Viljema Julijana stalno skrbeti tako podnevi, kot ponoči, že več kot 800 dni v praksi izgleda takole:

Po neprespani noči rednega zbujanja, nege in oskrbe na vsaki dve uri »dan začnemo« nekaj do sedmih zjutraj, ko Viljem dobi prvo zdravilo.

Ob osmih ima svoj prvi obrok in zdravilo proti epilepsiji.

Hrano dobiva preko nazogastrične sonde po brizgi, vsake tri ure, kar pomeni, da morava vso hrano posebej pripraviti (med drugim zmiksati in precediti).

Po prvem obroku sledijo zopet zdravila. Trenutno dobiva različna zdravila šestkrat na dan – terapije proti epilepsiji, antibiotik za sečila in druga zdravila.

Potem so na vrsti vpihi ali inhalacije zdravila ventolin (za lažje dihanje), ki jih dobiva na 4 do 6 ur podnevi in ponoči.

Sledi aspiriranje (čiščenje) njegovih dihalnih poti s posebnim aparatom, saj se Viljemu Julijanu tam nabira sluz.

Zato mu je potrebno redno 20 do 30-krat na dan, podnevi in ponoči (če je bolan tudi na pol ure), čistiti dihalne poti z aspiratorjem.

Ker se Viljem Julijan ne premika, temu sledi obračanje njegovega telesca, saj ga je potrebno tudi ves čas obračati iz levega boka na desni bok in obratno zaradi preprečevanja preležanin, ki bi povzročile grde in hude poškodbe telesa.

To velja seveda tudi za ponoči.

Ob vsem tem ima Viljem Julijan ves čas podnevi in ponoči tudi epileptične napade in ob vsakem napadu naju boli srce, ko ga gledava.

Vir: Facebook

 

Ko je najhuje lahko ima tudi do štirideset ali petdeset epileptičnih napadov na dan, med katerimi preneha tudi dihati.

Potem ga morava še umiti, previti, preobleči in masirati.

Vse to pomeni, da sva z Viljemom Julijanom neprestano, praktično vsako minuto in ga ves čas negujeva – vsakih pet minut je bodisi hranjenje, zdravila, vpihi, aspiriranje, obračanje, masaža…in ves čas spremljanje njegovega dihanja in življenjskih funkcij.

Tega en človek ne zmore. Oba zmoreva in neskončno sva hvaležna, da zmoreva. V tem času sva postala medicinski sestri in zdravnika v neprestanem 24-urnem dežurstvu.

Ob vsem tem se skoraj ves čas, vsakotedensko, podnevi in ponoči pojavljajo zdravstveni zapleti, povišanje temperature in oteženo dihanje, ko ne veva, kaj se bo zgodilo naslednjo minuto in sva v nizkem štartu za odhod na urgenco.

Zaradi takšnih zapletov smo že neštetokrat šli urgentno – mnogokrat z rešilcem – v bolnišnico ter se tam borili za njegovo življenje.

Imela sva že tudi situacije, ko sva ga morala oživljati z dajanjem dihanja usta na usta.

Vse to se dogaja ob stalnem zavedanju, da bo svojo bitko slej ali prej izgubil ter da mu z ničemer ne moreva pomagati.

Vse to seveda pomeni tudi to, da sva oba z Nino sedaj že več kot leto in pol doma z Viljemom Julijanom.

Nina je ves ta čas na bolniški odsotnosti. Naša država to omogoča samo enemu od staršev, Viljem pa potrebuje 24-urno neprekinjeno nego, kar je skoraj nemogoča naloga že za dve osebi.


Jaz sem zato tudi ves čas doma z Viljemom in ne hodim v službo.

Ker jaz na bolniški posledično ne morem biti in bi ostal brez službe, če ne bi imel tega blagoslova, da mi v Izobraževalnem centru Eksena, kjer sem zaposlen, ne bi omogočali, da sem zaposlen, čeprav sem praktično ves čas doma z Viljemom Julijanom.

Z Nino nama ni težko skrbeti za najinega fantka in to počneva z največjo mero ljubezni, nežnosti in skrbnosti.

Kljub temu sva samo človeka ter sva zelo pogosto močno utrujena in izčrpana. Neprespanost je najina stalnica.

Takšna bolezen otroka je za starša skrajna čustvena, psihična in fizična preizkušnja.

Midva ne bi zmogla, če ne bi imela opore eden v drugemu in če nama ob strani ne bi stala najina družina, prijatelji ter Eksena.

Zato izrekava globoko spoštovanje vsem staršem otrok z redko boleznijo, saj se zavedava s čim vse se soočajo in kaj vse morajo prestajati.

Hkrati pa ob tem poudarjava tudi nujnost za izboljšanje razmer na področju redkih bolezni v Sloveniji, ki smo jih s Skladom Viljem Julijan nedavno podali v Akcijskem načrtu Viljem Julijan.

Z Nino si srčno želiva, da bi bilo za naše male borce in naše družine v družbi poskrbljeno. To nujno potrebujemo.

Gregor Bezenšek – SoulGreg Artist"

Njegov zapis je ganil Slovenijo! 

Upamo, da bo mali Viljem Julijan imel kljub bolezni, vsaj delček lepega življenja! 

Viljem Julijan, mislimo nate! 

Delite ta zapis tudi med prijatelje in družino na Facebooku.

 

 

Komentarji

Napiši komentar

Poglej si še

Na naslovnico

Moški je zapustil ženo in šest svojih otrok - 3 mesece pozneje je mamica odkrila neverjetno presenečenje v avtomobilu

23.06.2018

Življenje ni vedno posuto z rožicami. Večinokrat je v bistvu še kako težko. Morda do sedaj še niste dosegli bolečega trenutka ampak

Mislila je, da je to le ena prenovljena hiša, potem pa ji je njen sin povedal TOLE...

01.04.2017

Ena od najboljših stvari pri naših starših je ta, da tudi če bomo padli, bodo oni vedno tu za nas, da bi nas zopet dvignili.

Naše telo nas opozarja na srčno KAP že 1 mesec prej... To skrivnost bi prav vsak od nas moral vedeti...

08.10.2016

Vas stiska v prsih, ste prehlajeni in vedno utrujeni? Letno kapi preživi na tisoče ljudi na svetu. Dosti pa jih tudi umre... Sedaj imate tudi vi

Policist je aretiral 5 stark na avtocesti. Razlog? Nasmejal vas bo do solz

17.01.2017

Policist se pelje po avtocesti številka 20. Nekaj časa se pelje, nato pa zagleda avtomobil, ki se pelje izredno počasi. S tako počasno

9 let po smrti njegovega sina - John Travolta je objavil tole pismo: Nemogoče jo bo prebrati brez solz...

07.08.2018

Ko umre nekdo v družini, je to zmeraj velika izguba... Najbolj boli smrt naših otrok. Noben starš nebi smel pokopati svojega otroka...

Mnogo staršev naredi tole usodno napako vsako poletje

25.04.2018

Pozor starši! Ko se temperature spomladi začnejo dvigovati, je potrebno premisliti, kaj moramo storiti, da bi se zaščitili pred vroči

X
PRIDRUŽI SE NAM!