Vegetarijanski jedilnik za otroke v vrtcu? Poglejte si, kaj pravi Nacionalni inštitut za zdravje na to idejo...

Vegetarijanstvo in veganstvo postajata dve vedno bolj popularna načina prehranjevanja.

Starši pa še naprej ne morejo zahtevati takšnega zajtrka za svojega otroka po vrtcih.

Otroci dobijo malico v kateri uživajo meso od dva do štirikrat na teden.

Meso dobijo v večini prav za kosilo.

Enkrat na teden lahko dobijo obrok brez mesa, ki pa je pogostoo slabše sprejet.

Takrat se ponujajo ribe oz. zelenjavne jedi.

Prav tako so v jedilnik enkrat tedensko vključene ribe, in sicer kot ribji namaz, sestavina zajtrka, ali kot fileji morskega lista, lososa in tako dalje. 

Mleko in mlečni izdelki so v prehrano predšolskih otrok vključeni vsak dan.

 

Vir: Facebook


Pa je mogoče, da starši zaradi svojih prepričanj izločijo meso iz prehrane za svojega malčka?

Po pojasnilih mariborske občine, na primer, je v Smernicah zdravega prehranjevanja v vzgojno-izobraževalnih ustanovah opredeljeno, da je za otrokov razvoj pomembno, da uživa živila iz vseh skupin živil.

Prilagojeno prehrano torej pripravljajo le za otroke, ki imajo predpisano dieto s strani pediatra ali alergologa.

Nacionalni inštitut za javno zdravje za predšolske otroke in mladostnike priporoča mešano prehrano, ki je sestavljena iz večih kombinacij vrst živil.

»Priporočene kombinacije živil v obrokih dajejo prednost sadju in zelenjavi, kakovostnim ogljikohidratnim živilom (na primer polnovrednim žitom in žitnim izdelkom), kakovostnim beljakovinskim živilom (na primer mleku in mlečnim izdelkom z manj maščobami, ribam, pustim vrstam mesa ter stročnicam) ter kakovostnim maščobam (na primer olivnemu, repičnemu, sojinemu olju in drugim rastlinskim oljem),« so povedali na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.


»Po doslej znanih literaturnih podatkih vegetarijanska prehrana brez mesa načeloma ni bolj zdrava od uravnotežene mešane prehrane.

Priporoča se uživanje zmernih količin mesa, od tega rdeče meso nekajkrat mesečno, nekoliko pogosteje, to je nekajkrat tedensko, pa uživanje perutninskega mesa in rib.

Zaradi teh razlogov je njegovo zmerno vključevanje, v skladu s priporočili o količinah in pogostosti v pestro mešano prehrano, vključeno tudi v priporočila Svetovne zdravstvene organizacije in v nacionalna prehranska priporočila.

Po Smernicah zdravega prehranjevanja v vzgojno-izobraževalnih ustanovah se priporoča uživanje mesa do petkrat na teden ter rib vsaj enkrat do dvakrat na teden,« so razložili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

 

Vir: Facebook

Za otroke v javnih šolah in vrtcih zagotavljajo pripravo pestre mešane prehrane v enem meniju.

»Poleg tega zagotovijo tudi pripravo prilagojenih obrokov za otroke z zdravstvenimi težavami.

Priprava dodatnega tedenskega menija izključno vegetarijanske prehrane lahko pomeni zahtevo za povečanje kadrovskega normativa v vrtčevskih in šolskih kuhinjah, o čemer odloča zakonodajalec,« so povedali na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

Za konec so poudarili, da je zdravstveno stanje prebivalstva v veliki meri odvisno od zdravega življenjskega sloga, ki pa ni odvisen le od posameznih komponent (v tem primeru izoliranega uživanje mesa in rib), ampak predstavlja celoto posameznih zdravih življenjskih navad.

Kaj pa ti praviš na te besede?

Komentarji

Napiši komentar

Poglej si še

Na naslovnico

Spala je s moževim najboljšim prijateljem. Ko jo mož pokliče, se ji zlomi srce

10.11.2016

Ji privoščite? Zakon razpada največ krat takrat, ko en od partnerjev ni zvest drugemu. Pogosto se konča z ločitvijo. Vseeno pa je &sca

Mati je želela narediti svojega sina srečnega... Fotografije so pokazale drugače...

23.04.2017

38 letna Paola je mati štirim otrokom. Na žalost pa je ena od mnogih, ki trpijo za poročnim nasiljem. Njene šokantne fotografije so

Pravijo, da se še nikoli nihče ni dobil lepših otrok od teh staršev. Sta ti deklici res angela?

13.06.2018

Ti deklici izgledata kot prava angela Leah Rose in Ava Marie sta dvojčici in pravi Instagram zvezdi. Deklici sta na Instagramu dosegli pravo slav

Kaj se zgodi, če daste v ´rigverc´ prestavo pri vožnji s 65 km/h?

15.02.2017

Kaj se zgodi?! Ste se kdaj spraševali, kaj se bo zgodilo, če boste dali v prestavo za vzratno vožnjo? Sedaj imate priložnost videti kaj s

Novorojenčka pustili zunaj v ledu, da zmrzne. Svet sedaj slavi mačko

16.12.2016

Mačka Masha je našla 12 tedenskega otroka... Malček je bil puščen na ulicah Obninska v Rusiji le v kartonski škatli. Mucka

40 letni moški si je grizel nohte in nato umrl...sedaj boste videli tole navado iz drugih oči!

28.11.2016

Kruto življenje... Mnogo ljudi si grize nohte Za to BOLEZEN obstaja v bistvu pravo ime in sicer Onikofagija. Ne le, da izgleda izredno grdo i

ALLE FARBEN, CHALLE SALLE - 30.10.2019

V dvorcu Rakičan

X
PRIDRUŽI SE NAM!