V ŽIVO!

Top 6 razlogov, zakaj mačke mijavkajo, ko te vidijo

Mačje mijavkanje se sprva zdi očarljivo, vendar pa lahko kmalu postane nadležno, zlasti če mačka mijavka konstantno in na videz brez vzroka. Mačji jezik je sestavljen iz kombinacije telesne drže, vonjalnih signalov in vokalizacij.

Ljudje ne zazavamo vonjalnih signalov tako kot mačke, pa tudi držo repa in ušes, ki sestavljajo večino mačje komunikacije, običajno spregledamo. Zato mačka našo pozornost najbolj uspešno pridobiva z mijavkanjem, zavijanjem, renčanjem, prhanjem in predenjem – zlasti kadar je to ob peti uri zjutraj.

Obstaja več vrst mačjih vokalizacij, ki služijo različnim funkcijam. Tako ločimo predenje, mijavkanje, artikulirane vzorce mijavkanja, s katerimi mačka izraža frustracije ter intenzivne vzorci napetosti, kot so sikanje, prhanje in renčanje. Znanstveniki predvidevajo, da so nekatere mačje vokalizacije celo tako subtilne ali v tako visoki zvočni frekvenci, da so jih sposobne zaznavati le druge mačke.

Dejstvo je, da niso vse mačke enako vokalne. Na primer Perzijke in Katruzijke veljajo za še posebej tihe mačke, medtem ko nekatere, kot so Siamke in druge orientalske pasme mačk slovijo po svoji izraziti klepetavosti.

Vir: Facebook

 

Kaj pravzaprav mijavkanje sploh pomeni?

Mlade mucke z mijavkanjem sporočajo mami, da so lačne, da jih zebe ali da jih je strah. Odrasle mačke pa uporabljajo velik razpon vokalizacij za komunikacijo z drugimi mačkami, medtem ko mijavkanje uporabljajo pretežno zgolj za komuniciranje z ljudmi. Ampak kaj pravzaprav sporočajo z mijavkanjem? Nas mačke na ta način preklinjajo, hvalijo naš okus za notranjo opremo ali zgolj nadlegujejo, da jim dan hitreje mine?

Mačke z mijavkanjem največkrat izražajo zahteve: spusti me ven, spusti me noter, pobožaj me, igraj se z mano, nahrani me, itd. Bolj kot je mačka vzdražena in vztrajna, bolj rezko in v nižji tonaliteti je njeno mijavkanje.

 

Mačke torej mijavkajo iz različnih razlogov, od resnejših, do tistih, ki temeljijo predvsem na iskanju pozornosti. Ti razlogi vključujejo:

Bolezen. Če vaša mačka kar naenkrat mijavka več kot običajno, potem je razlog lahko zdravstvene narave. Obstajajo namreč določeni zdravstveni vzroki zakaj mačka pretirano mijavka ali zavija. Takšno vedenje se lahko pojavlja pri gluhih mačkah, starejših mačkah, ki zbolijo za mačjo Alzheimerjevo boleznijo, mačkah, ki trpijo zaradi ločitvene tesnobe ter mačkah z boleznimi ledvic, ščitnice in srca.

 

Pri zdravih in vitalnih mačkah pa je vzrok za pretirano mijavkanje povsem vedenjski. Med takšne vzroke štejemo:

Iskanje pozornosti. Mačke ne marajo biti veliko same. Z mijavkanjem poskušajo spodbuditi lastnika k igri, božanju ali pogovoru. Če želite takšno mijavkanje zmanjšati, potem se na tovrstne spodbude enostavno prenehajte odzivati in mačko nagradite s pozornostjo le, ko je tiho. Če ponovno začne mijavkati, se obrnite ali odkorakajte stran. To pa seveda ne pomeni, da lahko zanemarjate svojo mačko! Vsak dan preživite dovolj čas z njo in posvetite čim več skupnega časa igri. Utrujena mačka je tiha mačka.

Pozdravljanje. Številne mačke z mijavkanjem pozdravijo svoje lastnike ob prihodu domov ali celo ob vsakem srečanju v stanovanju. To navado je zelo težko odpraviti, zato je najbolje, da jo enostavno sprejmete kot znak, da je vaša mačka vesela, da vas vidi.

 

Osamljenost. Nekatere mačke mijavkajo tudi, ko vas ni doma. Vzrok je lahko osamljenost. Za lastnike mačk, ki so veliko zdoma se priporoča, da najdejo rešitev, ki bo njihovi mački olajšala ločitveno tesnobo. Lahko si zagotovite mačje varstvo (na primer poprosite soseda, da se večkrat na dan oglasi v stanovanju in se malo posveti mački), si omislite še eno mačko ali najdete druge načine, da se bo mačka lahko sama zabavala in zamotila med vašo odsotnostjo.

 

Stres. Tako kot ljudje, tudi mačke podležejo stresu, kar se pogosto kaže z pretirano vokalizacijo. Pri mački lahko stres povzroči vsaka sprememba v okolju: prihod novega ljubljenčka ali dojenčka, selitev ali prenova doma, bolezen ali smrt bližnjega, itd. Poskušajte ugotoviti kaj je tisto, zaradi česar je vaša mačka kar naenkrat postala ‘zgovorna Metka’ in ji poskušanjte pomagati lažje sprejeti to spremembo.

 

Želja po hrani. Nekatere mačke mijavkajo vsakič, ko kdo pride v kuhinjo, v upanju in želji, da bodo dobile kaj za pod zob in ne le, ko so lačne. Številne mačke tudi mijavkajo, ko zaznajo, da je čas za hranjenje. Če želite odpraviti to vedenje, ji ne dajte hrane dokler se popolnoma ne umiri.

 

Parjenje. Če vaša mačka ni sterilizirana ali kastrirana, potem se lahko zanesljivo pripravite na nočne serenade. Samičke, ki se gonijo, pogosto zavijajo in enako počno samci, ko zavohajo samico ki se goni. Oboje je lahko zelo moteče, obstaja pa enostavna rešitev: kastracija oziroma sterilizacija mačke.

 

Vir: Facebook

Mijavkanje ponoči

Najbolj nadležno pa je zagotovo mačje mijavkanje ponoči. Mačke običajno spijo šestnajst ur dnevno in so najbolj aktivne ponoči, ko je čas za plenjenje. Ne glede na to ali mačka biva zunaj ali znotraj, ponoči patruljira in varuje svoj dom pred mišjimi vsiljivci. Čeprav zna biti to precej nadležno, če imate bolj rahel spanec, pa je to povsem normalno mačje vedenje.

Številne mačke ponoči pridejo celo v spalnico in morda celo za nekaj časa zaspijo ob lastniku. A ko se mačka odloči, da je bilo spanja dovolj, se začne bujenje. Najprej lahko začne z ljubkim dreganjem z glavo, grizenjem nožnih prstov ali prinašanjem igrač v posteljo in, če vas to ne zbudi,  nadaljuje s stopnjujočim mijavkanjem in zavijanjem.

V nekaterih primerih je lahko razlog za nočno bujenje ta, da je mačja posodica za hrano prazna in se lahko po tem, ko jo napolnete, brezskrbno vrnete v posteljo. V drugih primerih pa niti polna usta mačje hrane ne utišajo male klepetulje. Če se vdate njenemu mijavkanju, to pomeni, da vas je štirinožna kosmatinka vzgojila povsem po svojem okusu.

Kako odpraviti nadležno mačje mijavkanje

Vdajanje mijavkajočim zahtevam mački namreč sporoča, da je mijavkanje učinkovit način za pridobivanje vaše pozornosti – in prav to je tisto, kar mačka pravzaprav hoče. Četudi se samo pokrijete z blazino čez glavo, jo okarate ali spodite s postelje, s tem pravzaprav ugodite njeni želji po pozornosti, na ta način pa se mačka nauči, da z vztrajnostjo prej ali slej doseže tisto, kar želi.

Edina rešitev za odpravljanje takšnega vedenja je, da ga ignorirate. To pomeni, da ne vstanete, da bi ji dali hrano, se ne igrate z njo v postelji, je ne grajate in ne podite s postelje, skratka ji ne namenjate nikakršne pozornosti. Nagrajujte le pozitivno vedenje, torej, ko je mačka tiho. To je seveda težko, ko vam spleza na prsi in s tačko drega v obraz ali ko budi sosede z glasnim zavijanjem, a se takšna ‘trda ljubezen’ dolgoročno obrestuje.

Preden pa se obrnete stran, pa se vseeno prepričajte, da ne gre za situacijo, ko mačka zares potrebuje vašo pomoč (na primer ne more ven iz sobe, nima vode, itd.) oziroma ali je varno, da jo ignorirate. Ko ste prepričani, da je z mačko vse v najlepšem redu, pa se lahko brezskrbno lotite odpravljanja tega nezaželenega vedenja.

Če je mačka takšno vedenje prakticirala dalj časa, lahko traja tedne ali celo več mesecev preden pride do sprememb. Vedite tudi, da se vedenje vedno še nekoliko poslabša tik preden popolnoma izgine, zato se pripravite in ne popuščajte. Ali pa ostanite suženj svoji štirinožni lepotici.

Komentarji

Napiši komentar

Poglej si še

Na naslovnico

Ganjeni do solz... Danes je oče zopet prišel domov pijan...

10.02.2017

Danes je oče zopet prišel domov pijan... Zopet se je spravil na mamo in jo pretepal. Bil sem jezen, držal sem mamo in jo poskuš

Mami je poslal fotografijo svoje punce, a ni se zavedal da je ozadje sramotno!

13.03.2018

Ni opazil, da se na fotografiji kaže nekaj sramotnega... Napake so človeške, to vemo prav vsi. Paziti moramo tudi na najmanjše stva

VOJNO stanje v LJUBLJANI: Tako huligani napadajo vse, kar jim pride na pot!

05.11.2020

V Ljubljani vlada vojno stanje zoper slovenske vlade in njihovih groznih ukrepov. Popotnik Tomaž Gorec je na svoj Facebook profil objavil video pos

POŠASTNO: Posiljen dojenček, star 1,5 meseca umrl

06.01.2021

Pošastna zgodba prihaja iz mesta Vernon v Franciji. 20. decembra 2020, je prišlo do hudega dejanja v katerem je bila pozneje udeleže

Galerija dokazov, da je Avstralija PEKEL za vse tiste, ki ne marate kač

28.06.2017

Če ste panični poleg kač, boste morali Avstralijo spustiti iz vaših potovalnih načrtov. V Avstraliji živi več kot 140 vrst kač. Tam živi k

Robertu Erjavcu ne dajo počivati v miru: Vlomili tudi v njegovo hišo in avtomobil

14.09.2023

Po smrti Roberta Erjavca očitno še zmeraj ni mirno. Priljubljenemu radijskemu voditelju in napovedovalcu vremena, so namreč v hišo in

X
PRIDRUŽI SE NAM!