Uživanje ingverja lahko znanstveno dokazano pomaga tudi:
-
preprečevati težave s srcem in ožiljem,
-
pri težavah s prebavo in utrujenostjo,
-
krepiti imunski sistem in čistiti dihalne poti,
-
pri bakterijskih okužbah, še zlasti pri imunsko oslabljenih osebah,
-
pri glivičnih okužbah,
-
pri težavah z želodčno kislino in GERB-om,
-
lajšati bolečine, saj podobno kot capsaicin deluje na vaniloidne receptorje,
-
upočasniti napredovanje nekaterih vrst raka,
-
izboljšati stanje pri diabetesu, saj povečuje občutljivost na insulin,
-
zmanjšati raven LDL holesterola,
-
zmanjšati bolečine v kolenih pri osteoartritisu.
Ingver lahko uživamo na različne načine. Med najbolj priljubljenimi sta njegovo dodajanje v zelenjavne juhe in priprava domačega ingverjevega čaja.
Ob tem velja, da naj bi ingver v prehrano uvajali postopoma, sploh če nismo vajeni njegovega pekočega okusa.
Če ga uživamo v prahu, naj bi na dan zaužili do največ 1 gram ingverjeve korenike v prahu.
RECEPT: Ingverjev čaj
Sestavine: Za liter vode potrebujemo približno 25 gramov ingverjeve korenike.
Priprava: Ingverjevo koreniko narežemo na majhne koščke, ki jih stresemo v vrelo vodo. Lahko ga tudi naribamo, s čimer se bo iz korenike med kuhanjem izločilo še več koristnih snovi. Nato vse skupaj pustimo, da rahlo vre približno 10 minut.
Po želji lahko postrežemo s sveže stisnjenim limoninim sokom.