Tehnološki podjetnik Elon Musk ima veliko otrok, domnevno kar enajst, s tremi ženskami.

Vendar mu največ preglavic povzroča eden od njih, sin Xavier, ki je spremenil spol in se preimenoval v Vivian.

Musk trdi, da je njegov sin Xavier mrtev in da ga je uničil virus woke.

Vivian, prej Xavier, je leta 2022 ob spremembi imena in priimka izjavila, da ne želi biti več povezana s svojim očetom.

 

 

V intervjuju z znanim kanadskim psihologom Jordanom Petersonom, Musk pove, da je zaradi woke ideologije izgubil sina in se zavezal, da bo uničil ta “virus”.

Musk je javno podprl republikanskega predsedniškega kandidata Donalda Trumpa in v pogovoru s Petersonom ostro zavrača Xavierjevo spremembo spola.

Musk pravi: “Moj sin Xavier je mrtev, ubil ga je virus woke.” Pojasnil je, da so ga prevarali, da je podpisal dokumente za Xavierja, saj so mu rekli, da bi lahko naredil samomor, če ne spremeni spola.

 

Peterson je dejal, da ni kliničnih dokazov, da bi njegov otrok potreboval zdravniško pomoč, na kar je Musk odgovoril: “Strinjam se z vami, da bi morali ljudje, ki to promovirajo, v zapor.” Musk je dodal, da se je zaradi te izkušnje odločil napovedati vojno ideologiji woke in da že imajo nekaj uspeha.

Musk je tudi napovedal selitev sedežev svojih podjetij Tesla in SpaceX iz Kalifornije v Teksas zaradi kalifornijskega zakona, ki šolam omogoča, da spolno usmerjenost ali spolno identiteto učencev skrivajo pred starši. Zakon, ki ga je podpisal kalifornijski guverner Gavin Newsome, je začel veljati 15. julija letos.

 

Kaj je gibanje woke oziroma ideologija woke?

Angleški izraz woke izhaja iz izraza temnopoltih Američanov – stay woke, tj. ostani buden.

Prvotno pomeni, da si pozoren na pojave rasizma. V zadnjih desetletjih je dobil širši pomen, v smislu pozornosti na druge oblike družbene enakosti.

Med del gibanja woke spadajo identitetna politika, prepričanje, da je spol le družbeni konstrukt in ne biološka danost, ter zahteve po politični korektnosti. Tudi t. i. kultura preklica, cancel culture, se povezuje z gibanjem woke.

Gre za gibanje, ki je del politične levice in ima velike nasprotnike na desni strani političnega prostora.

Za floridskega guvernerja Rona DeSantisa (njegov velik podpornik je tudi Musk) je ideologija woke prepričanje, da v ameriški družbi obstajajo sistemske krivice, kot je rasna neenakost, in da je treba te krivice odpravljati.